hafiza-teknikleri-sertifika

Hafıza Teknikleriyle Öğrenme

Hafıza bilgiyi işleme ve değerlendirme yönünden önemli bir yapıdır. Öğrendiklerimizi beynimizde saklayabilmemiz ve bize lazım olduğunda beynimizden geri çağırabilmemiz tamamen hafızanın katkısıyla olmaktadır. Hafıza değişken bir dinamiğe sahip olmakla birlikte çocukluk döneminde hafızanın çok daha aktif olduğu bir gerçektir.

Hafızanın dinamiklerine göre öğrenmede kullanılan hafıza teknikleri de bilişsel bilgi ve beceri gerektiren sınavlarda önemli katkılar sağlıyor. Öğrenme türüne göre hazırlanan hafıza tekniklerini başarılı bir şekilde uygulayarak sınavlardan başarı elde etmek aslında gayet kolay.

Hafıza tekniklerini kişisel farklılıkları ve öğrenme türünü baz olarak kullanmak sınavlarda başarının en önemli anahtarıdır.

Hafızayı Nasıl Kullanırız?

Hayatımızın ve bedenimizin önemli bir parçası olan hafıza üç aşamalı bir adımla kullanılmaktadır. Peki nedir bu aşamalar?

  • Kodlama ve beyine kaydetme: Kodlama bireyin yeni öğrendiği bilgiyi anlamlandırması ve kısa süreli belleğe kaydetmesi sürecidir.
  • Depolama: Depolama aşamasında ise kısa süreli belleğe kaydedilen bilgi artık uzun süreli belleğe geçiş yapar. Böylece unutulmazlar arasında yerini alır.
  • Geri Çağırma: Bilgiyi kullanmamız gerektiğinde uzun süreli bellekten acilen çağırırız işte bu süreç geri çağırma ve hatırlama olarak adlandırılır.

Hafıza Teknikleriyle İlgili Merak Edilenler

Hafıza Tekniklerini Kullanmak Sınavda Başarı Sağlar Mı?

Hafıza tekniklerini kullanmaktan ziyade bu teknikleri yaratıcı ve kişiselleştirerek kullanmak sınavda başarıyı sağlar. Özellikle sözel konularda hafıza tekniklerini kendi ilgi alanlarınıza göre kullanırsanız hatırlayamayacağınız bilgileri çok daha kalıcı hale getirebilirsiniz.

Neden Hafıza Tekniklerini Kullanmalıyım?

Neden sorusuna verdiğimiz cevaplar çoğu zaman bizim motivasyon cümlelerimiz olur. Hafıza tekniklerini neden kullanmanız gerektiğine ilişkin cevap da aslında motivasyonel bir cevaptır. Akademik başarıya kısa sürede sağlıklı bir şekilde ulaşmanın stratejik bir yöntemidir hafıza teknikleri. Sınav konularını ve diğer akademik konuları hafıza teknikleriyle eğlenceli bir şekilde daha kısa sürede öğrenebilirsiniz.

Hafıza Tekniklerini Nasıl Kullanmalıyım?

Günümüzde hafıza teknikleri hazır görsel ve videolar şeklinde sunuluyor. Doğru kullanımla birlikte elbette bu içeriklerin faydaları olabilir fakat yaratıcı bir şekilde kendi hafıza tekniklerinizi kendi ilgi alanlarınıza göre oluşturmak ve kullanmak çok daha verimli olacaktır.

Hafıza (Bellek) Türleri

Hafıza(bellek) türleri çalışma yapısına göre farklı isimlerle ayrıştırılmıştır. Peki nedir bu hafıza türleri?

  • Duyusal Bellek: Duyusal bellek duyu organlarından giren alınan bilginin kısa süreliğine tutulduğu bellektir. Bilgi değerine ve anlamlandırılışına göre kısa süreli belleğe aktarılır ya da silinir.
  • Kısa Süreli Bellek: Kısa süreli belliğin bir diğer adı da çalışma belleğidir. Kapasitesi sınırlı olan bu belleğin 5-10 birimlik bilgileri kaydedebileceği bilinmektedir.
  • Uzun Süreli Bellek: Uzun süreli bellek deyim yerindeyse bilgi depomuzdur. Kapasitesi sınırsızdır, öğrendiğimiz pek çok bilgiyi uzun süreli bellekte saklar ve yeri geldiğinde kullanırız.

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.